046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

QS graphics

Ricoh Document Center Zuid: meer dan een leverancier

Print- en documentmanagementspecialist houdt QS graphics bij de tijd

Door de voortschrijdende digitalisering is de grafische sector de afgelopen jaren enorm veranderd. QS graphics – met de hoofdvestiging in Sittard – weet dat als geen ander en heeft de afgelopen twee decennia een enorme digitaliseringsslag gemaakt. Samen met Ricoh Document Center Zuid, specialist op het gebied van print- en documentmanagement, ontwikkelde het bedrijf een aantal innovatieve on- en offline printservices en loopt nu voorop.

QS graphics klantreferentie

,,Het beweegt overal en alles beweegt tegelijk”, zegt Guido Vosdellen van QS graphics over de dynamiek die de grafische sector al weer heel wat jaren eigen is. Hij kan het weten. Als Algemeen Directeur Nederland van QS Graphics – in Nederland en België een van de marktleiders als het gaat om digitaal drukwerk, de reproductie van bouwtekeningen en XL-printing – loopt hij al heel wat jaren mee.

De QS Goedhart Groep, waar QS graphics onderdeel van uitmaakt en dat op dit moment 54 werknemers telt verspreid over acht locaties, begon ooit als kopieerbedrijf. ,,Mensen liepen de hele dag in en uit. Dan hadden ze bijvoorbeeld een boekje bij zich en vroegen ze: ‘kun je er tien van maken’. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. QS graphics evenmin. Met Astrid Roebroeck-Pinckaers, algemeen directeur van Ricoh Document Center Zuid in Geleen als full-service leverancier op het gebied van print, timmert het bedrijf hard aan de weg. Het doel is voorop te blijven lopen in een markt die dankzij nieuwe technieken en een veranderende vraag bij klanten in het bedrijfsleven voortdurend in beweging is.

,,Ricoh Document Center Zuid is voor ons meer dan een leverancier”, zegt Willem-Jan van Eijck, directeur van de QS Goedhart Groep. ,,Het bedrijf denkt voortdurend met ons mee. Het persoonlijke contact dat we met Astrid en haar medewerkers hebben maakt dat we voortdurend flexibel kunnen zijn. Wij beschikken over een enorme kennis van de markt en van de klant. Tegelijkertijd kunnen we profiteren van de kennis en expertise van een wereldspeler als Ricoh. De samenwerking is een geweldige aanvulling op onze service.”

Dat het QS graphics voor de wind gaat komt onder meer omdat het bedrijf in de jaren ’90 op tijd de digitaliseringslag heeft gemaakt, erkent ook algemeen directeur Vosdellen. ,,In die tijd deden we al dingen die andere bedrijven niet deden. We waren bijvoorbeeld het eerste bedrijf in Limburg dat in staat was om A1- en A2-formaat in kleur te kopiëren. Een kostbare zaak. Ik weet nog goed dat één zo’n kleurenkopie destijds 85 gulden kostte. Voor architecten ging een wereld open. Zij kregen plotseling de kans om groter te werken en nog in kleur ook. De klanten waren razend enthousiast.”

,,Gezien de enorme snelheid van onder meer de digitalisering kon iedereen destijds al aanvoelen dat er het nodige zou veranderen”, vult Van Eijck aan. ,,Voor enveloppen en visitekaartjes hoefde je toen al niet meer naar de drukker. Wij leveren ze ook, in kleine volumes en de hoogst mogelijke kwaliteit. Ze kunnen meestal dezelfde dag nog worden geleverd. Onze rol is anders geworden, maar dat vinden we juist leuk.”

Dat QS graphics al in een pril stadium in staat was tot zaken die de meeste andere grafische bedrijven niet voor elkaar kregen, sprak zich in de technische wereld snel rond. Bouwtekeningen bijvoorbeeld vormen nog altijd een belangrijk onderdeel van de services die QS graphics verleent, net als digitaal drukwerk en XL-printing. De technologie van vandaag maakt het mogelijk dat gewerkt kan worden met kleine volumes. ,,Het produceren van (technisch) drukwerk in kleine oplages is tegenwoordig in de meeste gevallen geen kostbare zaak meer en klanten hoeven zich geen zorgen meer te maken om voorraadbeheer als het gaat om digitaal drukwerk, zegt Willem-Jan van Eijck. ,,Dankzij onze samenwerking met Ricoh Document Center Zuid zijn we in staat om onze opdrachtgevers in het hele traject te begeleiden. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat we gezamenlijk de softwareontwikkeling ter hand nemen. Wij moeten voorlopen op de vraag van de markt. Daar stellen we ons machinepark op af. De innovatieve oplossingen van Ricoh kunnen wij gebruiken om aan de specifieke wensen van onze klanten te voldoen. Zo kunnen in onze systemen digitale bestanden gemakkelijk worden uitgewisseld en door diverse partijen worden beoordeeld en aangepast voordat ze worden gedrukt.

Ook de printtechnieken ontwikkelen zich razendsnel. Zo is voor ons het aanbrengen van gloss op een digitale print geen enkel probleem.” Uniek voor de machine van RICOH is tevens dat er met een vijfde kleur gewerkt kan worden. ,,Denk aan de kleur wit, maar ook bijvoorbeeld fluorkleuren kunnen worden meegeprint. Met behulp van deze toepassing kun je drukwerk écht uniek maken, een interessant gegeven voor veel bedrijven en branches. ,,De toepassing vormt in de praktijk feitelijk een extra verdienmodel voor ons. Reclamebureaus bijvoorbeeld zetten de techniek graag in om het verschil te maken ten opzichte van ’traditioneel’ drukwerk. Los van de vijfde kleur zijn ook transparantie- en vernistoepassingen veelgevraagde technieken om drukwerk nóg meer karakter te geven.

Een van de andere troeven van QS graphics is XL-printing en montage. In Sittard is een complete afdeling operationeel waar reusachtige ontwerpen zonder ook maar één scheurtje of een krasje uit de printer rollen, geprint op de meest uiteenlopende materialen. Het gaat om banners, vlaggen en andere zaken die bijvoorbeeld worden gebruikt bij (bedrijfs)presentaties, maar ook voor enorme stukken naadloos behang waarmee hotelkamers of bedrijfslobby’s worden bekleed. QS graphics verzorgd het volledige traject. Nadat het ontwerp is gemaakt, meten de specialisten van QS graphics de ruimte in. We kijken goed naar de ondergrond en adviseren de klant over het meest geschikte materiaal. ,,Zo werken we bijvoorbeeld specifiek met materialen die UV-bestendig en/of krasbestendig zijn, afhankelijk van wat de klant wenst en waar de ruimte voor gebruikt wordt. Ook hygiëne is een eigenschap die niet over het hoofd gezien mag worden bij de keuze voor het meest geschikte materiaal. Dat kan na verloop van tijd een hoop (onderhouds)werk schelen.” Nadat de situatie en de wensen van de klant volledig in kaart zijn gebracht, worden de prints in eigen huis geproduceerd en bij de klant op locatie gemonteerd. ,,Ook alle noodzakelijke service- en onderhoudswerkzaamheden nemen we desgewenst voor onze rekening. Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden en met XL printing is de klant verzekerd van een échte eyecatcher, nu en in de toekomst.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem gerust even contact met ons op.