046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Philzuid

Een samenwerking waar muziek in zit

Philzuid kiest voor Ricoh Document Center Zuid en AV Center Zuid

Als symfonieorkest een kerk tot je beschikking hebben als vaste repetitieruimte; hoe mooi kan het zijn. Na lange tijd gevestigd te zijn in Theater aan het Vrijthof, heeft Philzuid sinds vorig jaar de Theresiakerk in Maastricht tot haar thuis gemaakt. In gesprek met Gemeente Maastricht en de Stichting Jeugd- en Verenigingsbelangen Theresia (SJV) kwam de kerk als potentiële nieuwe repetitie- en kantoorlocatie in beeld. “De gemeente en SJV waren echt een partner in dit proces; we waren allen enthousiast en wilden graag dat dit zou slagen.” En geslaagd is het, indrukwekkend hoe traditie en innovatie elkaar op deze inspirerende plek hebben gevonden.

Philzuid klantcase - groot scherm

Friedrich Nietzsche schreef ooit: “Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”. Precies dat gevoel overheerst wanneer je in gesprek gaat met Claudia Moonen en Maud Douwes van Philzuid. Hun bevlogenheid en enthousiasme werkt aanstekelijk. “In september 2013 is het Limburgs Symfonie Orkest gefuseerd met het Brabants Symfonieorkest en is de naam philharmonie zuidnederland ontstaan”, vertelt Claudia. “Natuurlijk was het in het begin voor iedereen even wennen, maar inmiddels is het overduidelijk dat deze fusie ons ontzettend veel heeft gebracht. Er staan vandaag de dag maar liefst 125 mensen op onze loonlijst, allen in vaste dienst. Daarbuiten hebben we nog een flexibele schil, bijvoorbeeld wanneer een muzikant ziek is en vervangen moet worden. Mensen realiseren zich dat niet altijd, maar Philzuid is een (groot) bedrijf dat gerund moet worden, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.”

Opus 9

In de ontvangstruimte staat groot Opus 9 op de wand geschreven, de naam die deze nieuwe locatie heeft gekregen. “Aan de hoeveelheid opussen zie je bij een componist hoeveel werken deze gecomponeerd heeft. Opus staat dus voor een muziekwerk. Negen is ons huisnummer en in het logo zie je de vorm van ons nieuw thuis (een kerk) terug”, aldus Maud. “Sinds vorig jaar hebben we afscheid genomen van de naam philharmonie zuidnederland en heten we Philzuid. In de wandelgangen gebruikten we deze naam al en hij klinkt ook lekkerder en eigentijdser. Daarnaast vormt het woordje Phil, dat lijkt op het engelse ‘feel’ (emotie), een mooie kapstok voor onze uitingen. Phil good, Phil inspired, Phil support; allemaal zaken die ons op het lijf geschreven zijn en die we graag uitdragen.”

Philzuid - Opus 9

Inspireren en enthousiasmeren

De belangrijkste activiteit van Philzuid is het geven van concerten. “We doen echter veel meer dan dat”, vervolgt Claudia. “Zo zetten we ons graag in om onze liefde voor muziek over te brengen op jongeren. We werken nauw samen met conservatoria en met scholen om nieuw talent te helpen. Met regelmaat ontvangen we hier ook scholen voor een rondleiding of demonstratie en gaan onze muzikanten bij scholen langs. We willen kinderen actief betrekken bij onze activiteiten en hen op die manier net zo enthousiast maken voor muziek als dat wij zelf zijn. Ook werken we actief samen met andere culturele instanties. Denk bijvoorbeeld aan Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht.”

“Maar net zo belangrijk vinden we onze verbindende rol richting het bedrijfsleven”, vult Maud aan. “Steeds meer bedrijven zien in onze concerten een onderscheidende aangelegenheid om te netwerken en om relaties een uniek avondje uit te bieden. Ricoh Document Center Zuid en AV Center Zuid zijn daar mooie voorbeelden van. We bedenken graag concepten die passen bij een organisatie en gaan daar ver in. Samen zorgen we ervoor dat alles naar wens en tot in de puntjes geregeld is.”

Traditie in een modern jasje

Ook op AV-gebied is alles tot in de puntjes geregeld op de nieuwe locatie. Robert Didderen, accountmanager AV Center Zuid; “Het inrichten van dit gebouw was voor ons écht een mooie uitdaging. Diverse nieuwe multifunctionele printers, een interactief mobiel scherm, het inrichten van 4 vergaderruimtes, een narrowcasting-oplossing en het installeren van een camera in de repetitieruimte waarmee concerten in het gehele gebouw te volgen zijn; je zou het misschien niet zeggen, maar er zit behoorlijk wat techniek verscholen in dit gebouw.” Maud besluit; “Voor ons is het fijn dat we nu voor diverse zaken één aanspreekpunt hebben. Robert en zijn collega’s zijn bijzonder betrokken en de lijntjes zijn kort. Die betrokkenheid is ook heel typerend voor Astrid Pinckaers, eigenaresse van Ricoh Document Center Zuid en AV Center Zuid. Zij is een kei in verbinden en stelt ons geregeld in contact met bedrijven uit haar netwerk. En als ze zelf weer eens met een groep relaties aanwezig is, zijn we allebei trots. Trots op wat we hier samen hebben neergezet.”

Philzuid klantcase spreekkamer

Kijk voor meer informatie over Philzuid op www.philzuid.nl.

Wil je meer weten over efficiënter werken en wat Ricoh Document Center Zuid voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. Een van onze specialisten komt graag bij je langs!