046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Innovatest

Maastrichts bedrijf verovert de wereld 

In 2008 zag het Maastrichtse INNOVATEST Europe BV in zijn huidige vorm het levenslicht. Met een team van 5 mensen besloot de oprichter Roland Engbersen destijds de uitdaging aan te gaan om hardheidstesten die wereldwijd werden uitgevoerd, beter én toegankelijker te maken. Nu, 11 jaar later, telt de onderneming maar liefst 125 mensen wereldwijd en groeit het bedrijf nog iedere dag. INNOVATEST koos voor Ricoh Document Center Zuid als partner om ervoor te zorgen dat de organisatie ook op printgebied die voortdurende groei kan bijbenen. Davide Pedrini, Senior Accountmanager en Production Print specialist van Ricoh Document Center Zuid ging in gesprek met Anouk Pluijmeekers (Global Marketing Manager), Marijn Veeders (Graphic Designer) en Max Luijten (Graphic Designer/DTP) van INNOVATEST.

Innovatest klantreferentie

De start van INNOVATEST

De stalen draagbalken in uw woning, het motorblok van uw auto, het uurwerk van uw horloge, de vleugelbouten van het vliegtuig waarmee u deze zomer op vakantie gaat; u staat verstelt van het aantal materialen in de directe omgeving die bij de ontwikkeling op enig moment onderhevig zijn geweest aan een hardheidstest. Simpelweg om te testen of het product geschikt is voor de beoogde toepassing. “De vader van de oprichter van INNOVATEST had een handelsmaatschappij waarmee hij onder andere draagbare hardheidsmeters verkocht”, vertelt Anouk. “De zoon kwam op het idee om zelf tafelmodellen van testers te ontwikkelen, daar hij van mening was dat de bestaande hardheidstesters beter, gebruiksvriendelijker en ook visueel aantrekkelijker konden. Daarnaast haalde hij er altijd al voldoening uit om iets zélf te maken. Zijn visie leeft vandaag de dag nog altijd binnen ons bedrijf; zo veel mogelijk zelf doen!” Juist die instelling maakte dat het bedrijf op enig moment ook besloot om alle benodigde printfaciliteiten voor een groot gedeelte ín eigen huis te halen, waarover later meer.

Ambassadeurs

Om in zo’n korte tijd de grootste in je vak te worden, dat is geen eenvoudige opgave. Door hard te werken én door te bouwen aan een goed netwerk van ambassadeurs, is het INNOVATEST toch gelukt. “Inmiddels vertegenwoordigen wereldwijd 80 distributeurs ons bedrijf”, vertelt Marijn. “ Ook onze recent geheel vernieuwde website, die voor het einde van dit jaar online gaat, vormt voor ons bedrijf een belangrijk visitekaartje richting de buitenwereld. Tot slot nemen we met grote regelmaat deel als standhouder aan vakbeurzen over de gehele wereld. Mond tot mond-reclame echter blijkt voor ons nog altijd het meest succesvol. Tevreden klanten breiden hun eigen meetactiviteiten uit, of fungeren als ambassadeur voor onze apparatuur.” Waar het bedrijf zich mede in onderscheid, is de overtuiging dat er voor ieder budget een goed instrument beschikbaar moet zijn. “Van €3000,- tot €100.000,- euro; er is bij ons altijd een tester die voldoet aan de klant’s specifieke wens. Onze machines worden bij uitzondering gehuurd, maar meestal aangekocht, ook omdat ze vrijwel onverwoestbaar zijn.“

Drukwerk

“Ons hoofdkantoor is gevestigd in Maastricht en dat zal ook altijd zo blijven. De internationaal gunstige ligging, is voor ons perfect”, vult Max aan. “Omdat Duitsland voor ons een steeds grotere afzetmarkt wordt, is er wel recent nog een Duitse vestiging opgericht en in Shanghai hebben we een eigen productiefaciliteit, maar hier in Maastricht vindt nog altijd de assemblage en een gedeelte van de productie plaats. Deze constructie werkt voor ons prima. Juist omdat we veel over de grens doen, onder andere via ons distributeurnetwerk, kun je je voorstellen dat onze drukwerkvraag nogal bewerkelijk is. Los van het feit dat we een uitgebreide range aan producten maken (inmiddels ongeveer 50 modellen, los van de portable testers), dient al het promotiemateriaal ook in diverse talen vertaald te worden. Verandert er een technische specificatie aan een machine, dan dient er niet één brochure en één handleiding, maar meteen tig boekwerken in diverse talen aangepast te worden. In het verleden was onze voorraad in drukwerk om die reden al snel niet meer actueel en om hier zo flexibel mogelijk in te blijven én de kosten in de hand te houden, hebben we besloten om naast diverse kantoorprinters ook een eigen Production Print machine aan te schaffen. Printen in oplage 1, 100, of 100.000; alles is nu mogelijk en vandaag nog, indien nodig.”

RICOH 5100

“INNOVATEST koos voor de RICOH 5100 met Squarefold-functie. Dit maakt dat ze aflopend kunnen drukken zonder dat er vervuiling op de band optreedt. Ideaal voor bijvoorbeeld brochures en handleidingen, die uiteraard kant en klaar gevouwen én geniet uit de machine rollen”, vertelt Davide van Ricoh Document Center Zuid. “Tot noch toe zijn we erg tevreden over de machine en ook over het service-aspect”, vervolgt Anouk. “Mooi om te zien is hoe slagvaardig Ricoh Document Center Zuid als lokale speler kan zijn met een multinational als RICOH achter zich. Laatst bijvoorbeeld was er sprake van een bug in onze machine; we kregen steeds een klein wit streepje onder aan de pagina en het was onduidelijk wat de oorzaak was. Binnen no time echter lag het probleem via onze contactpersoon van Ricoh Document Center Zuid bij het research- en development-team van RICOH in Japan en werd er aldaar een software-update op maat ontwikkeld waarmee ons probleem verholpen kon worden. Juist dat service-niveau was voor ons de reden om het contract met Ricoh Document Center Zuid te vernieuwen. Het komt niet vaak voor, maar wanneer we bij een storing ’s ochtends mailen, is er ’s middags iemand hier. Tenzij het probleem meteen en op afstand opgelost kan worden natuurlijk, wat steeds vaker het geval is bij de nieuwe machines van RICOH.”

Werken bij INNOVATEST?

Ben jij technisch onderlegt en wil je werken in een dynamisch en groeiend bedrijf volop doorgroeimogelijkheden? Verhuizen naar Eindhoven is niet meer nodig; INNOVATEST zoekt op diverse afdelingen versterking van het team! Kijk nu op https://www.innovatest-europe.com/about-us/jobs en reageer.