Verduurzaming papierindustrie positief voor print

De papierindustrie verduurzaamt voortvarend. Dat heeft ook een gunstig effect op de milieuprestaties van print. Zo vormen papier en karton, nu en in de toekomst, een verantwoorde keuze  voor bedrijven en consumenten die hun CO2-voetafdruk verder willen verkleinen.

Verduurzaming printindustrie

Consumenten kiezen gevoelsmatig liever voor papier en karton dan voor alternatieven als plastic of digitaal. Dat blijkt uit een recente peiling door het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK). Zo’n tweederde van de 250 respondenten verkiest recyclebaar karton boven herbruikbaar plastic, en leest ook liever een gedrukt boek dan een e-boek. Volgens IPK geven deze cijfers een goede indicatie van de waardering die consumenten hebben voor de beleving die papier en karton bieden – én voor de duurzaamheid van deze materialen.

Investeren in duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid worden in de  papiersector dan ook grote stappen gezet. Uit cijfers van Cepi, de Europese brancheorganisatie van de papierindustrie, blijkt dat de sector de CO2-uitstoot sinds 2005 al met 46 procent wist terug te dringen. En dat tikt flink aan, als je weet dat dit de vierde grootste industriële energieverbruiker van Europa is.

Papierfabrieken zijn dan ook goed op weg om de vereiste 62 procent CO2-reductie in 2030 te halen, en ook daarna nog verdere winst te behalen. Er wordt in de sector jaarlijks 5 miljard geïnvesteerd, onder andere om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. In het door Cepi uitgebrachte Reinvest 2050-rapport staan 28 voorbeelden van duurzaamheidsprojecten die de afgelopen twee jaar zijn gestart bij 18 papierbedrijven in 8 Europese landen, waaronder ook Nederland.

Het gaat bij die projecten bijvoorbeeld om het overstappen op alternatieve duurzamere energiebronnen als zonne-energie of biomassa. De installatie van boilers (nodig voor de productie van stoom) op elektriciteit in plaats van gas, zoals bij Sappi in Maastricht gebeurde, gaat eveneens de CO2-uitstoot terugdringen. En ook het terugwinnen van grondstoffen uit de afvalstromen van papierfabrieken levert milieuwinst op.

Positief effect op print

De prestaties die de papierindustrie levert, hebben ook een positief effect op de grafimedia branche. Opdrachtgevers stellen, mede vanwege de voorkeur van consumenten voor verantwoorde producten,  steeds vaker en steeds hogere eisen aan de duurzaamheid van print. De juiste keuze voor milieuvriendelijke materialen speelt daarbij een belangrijke rol. Want volgens ClimateCalc (een tool om je CO2-uitstoot te berekenen) is papier verantwoordelijk voor soms wel meer dan 50 procent van de totale CO2-uitstoot van een printproduct.

Geen wonder dat ook een recente ledenbijeenkomst van grafische brancheorganisatie KVGO in het teken stond van duurzaamheidsvraagstukken. Papier stond er prominent op het programma. Er was onder andere uitleg over de hierboven genoemde ClimateCalc-tool. Hiermee kunnen gecertificeerde grafimedia-bedrijven tot op productniveau de CO2-voetafdruk bepalen. Ook de Europese EUDR-wetgeving, die per 2026 van kracht wordt om ontbossing tegen te gaan, kwam uitgebreid aan de orde.

Voordelen beter communiceren

De duurzame ambities van de papier- en kartonindustrie versterken de milieu-inspanningen van de grafimediabranche. Daarmee heeft print belangrijk troeven in handen. Het Informatiecentrum Papier & Karton stelt dan ook terecht vast: “Door die gevoelsmatige én bewezen voordelen expliciet te communiceren, kan de sector zich krachtig onderscheiden in een markt die digitaliseert en tegelijk verduurzaming verlangt.”

Wil je na het lezen van dit artikel ‘verduurzaming printindustrie positief voor print’ weten hoe je de milieuprestaties van jouw grafimedia-bedrijf kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op.