046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

iPrint Pro Max?

Een stukje geschiedenisles: de eerste commercieel laserprinter werd in 1976 uitgebracht door IBM met zijn ‘Model 3800’. Met een prijs van $ 17.000,- een behoorlijke investering voor veel bedrijven. Mede door de prijs, maar zeker ook de omvang van deze machine (1,5m hoog en 3,75m lang) niet voor iedereen weggelegd. De eerste ‘IBM 3800’ werd in gebruik genomen door een administratieafdeling binnen de ‘F.W. Woolworth Company’ een grondlegger van de hedendaagse detailhandel.

IBM 3800

Productie Apple ‘The LaserWriter’

1 jaar nadat IBM zijn ‘Model 3800’ introduceerde werd door Apple hun eerste product, een computer de ‘Apple I’ gelanceerd. Na vele producties en nieuwe modellen van computers begon Apple 8 jaar later pas met de productie en verkoop van zijn eerste laserprinter, ‘The LaserWriter’ deze koste $ 6.995,-

Waar Apple vroeger voornamelijk bekend stond om zoveel mogelijk producten zelf te ontwikkelen en te produceren kochten zij op het gebied van printers bijna alle onderdelen in bij andere leveranciers. Zo kwam de ‘engine’ voornamelijk van HP en Canon. Apple liep hierdoor eigenlijk altijd achter op zijn concurrent. Het meest revolutionair was de doorontwikkeling van een PostScript driver waarmee Apple het voordeel in handen kreeg om een betere kwaliteit te leveren, puur door een geavanceerde softwarematige aansturing van de printbestanden.

Terugkeer Steve Jobs

Steve Jobs kwam in 1996 terug bij Apple om daar een herstructurering door te voeren. Apple verkeerde in de jaren 90 in zwaar weer en Steve Jobs moest daar verandering in brengen. Niet veel later bracht hij een simpel bedrijfsplan uit dat ‘lean and focussed’ was en bestond uit 4 pijlers:

Inderdaad, geen printers in het overzicht. Hoogstwaarschijnlijk heeft Steve Jobs bepaald dat hun printer-divisie gesloten moest worden. Niet geheel onwaarschijnlijk, omdat veel onderdelen zijn ingekocht en Apple zelf dus niet de producent was, marges hierdoor flinterdun waren en de printer-divisie een (te) groot risico was om de crisis binnen Apple te overleven. Niet veel later, in 1999 heeft Apple dan ook zijn laatste printers verkocht.

iPrint Pro Max?

Stel je voor dat Apple als vijfde pijler een printer had toegevoegd aan hun ‘lean and focussed’ businessplan. Hoe zou het ‘printerspel’ er dan uit hebben gezien? Hadden we dan een product lancering van iPrint 12 mini, Pro en Pro Max gezien? Veel merken hebben geprobeerd revolutionair te zijn. Xerox heeft het geprobeerd door tonerpoeder te vervangen voor een soort wax, HP probeert inkt weer terug te brengen naar de zakelijke markt, Brother en OKI proberen met LED technologie de lasertechnologie te vervangen.

Voor de Mac-gebruikers zijn er momenteel honderden printers beschikbaar van verschillende merken, zonder kosten voor Apple. En er is kennelijk geen of te weinig geld te verdienen door met hen te concurreren én innovatief te zijn. Tenzij Apple een baanbrekende printtechnologie ergens in zijn ontwikkelingscentrum heeft ontworpen is de kans klein dat Apple het ‘printerspel’ kan verslaan. De enige winnende zet is dan om niet te spelen en dat heeft Apple dus gedaan.

Van 3,75 meter naar 49,8 centimeter

Wat vaststaat is dat het ‘printerspel’ een enorme ontwikkeling heeft meegemaakt. Van de eerste laserprinter die in 1976 werd uitgebracht en 3,75 meter lang was, alleen kon afdrukken in zwart-wit en $ 17.000,- heeft gekost, naar een multifunctionele printer waarmee je kunt afdrukken in zwart-wit én kleur, maar ook kunt kopiëren en scannen. En dat allemaal in een compacte 49,8 centimeter voor nog geen 1/15e van de prijs!

Van 3,75 meter naar 49,8 centimeter

De geschiedenis van Ricoh gaat terug tot in 1936 toen het bedrijf in het Japanse Tokio werd opgericht. Kijk op deze site als je meer wilt weten over de geschiedenis van het merk. De ontwikkeling van Ricoh printers heeft een enorme ontwikkeling ondergaan. We onderscheiden hierbij multifunctionele printers, kantoorprinters, productieprinters en grootformaat printers.

Bij Ricoh kun je inmiddels niet alleen voor printers en copiers terecht, maar ook voor audiovisuele oplossingen en software oplossingen.

Neem voor meer informatie over onze dienstverlening gerust contact met ons op via 046 – 763 04 04.