046 - 763 04 04
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Digitale transformatie: trends voor 2022

Digitale transformatie

Het einde van het jaar is in zicht. Een mooi moment om vooruit te blikken. Welke trends voorzie ik als Digitale Transformation-expert? Ik zet mijn top trends voor 2022, met betrekking tot Digitale transformatie, voor je op een rij.

Laten we beginnen bij het begin. Want er bestaan nog wel eens begripsverwarring als we het hebben over ‘digitale transformatie’. Hiermee bedoelen we níet de digitalisering van processen. Digitalisering gaat over het digitaal maken van papieren documenten. Terwijl de digitale transformatie de transitie is naar een compleet nieuw businessmodel. Waar óók het gedrag van mensen – medewerkers, klanten en burgers – op moet worden aangepast.

Technologie, mensen en processen

Werkplekinrichting: zo creëer je balans tussen thuiswerken en werken op kantoor 2

Door digitaal te transformeren verander je de kernprocessen door de inzet van nieuwe technologieën. Dit raakt met name de mensen en de manier waarop zij werken. Digitale transformatie brengt zo technologie, processen en mensen samen.

Onze top

Dan nu de digitale transformatie trends die wij voor komend jaar voorzien:

1. Méér investeringen in IT-oplossingen

Natuurlijk valt of staat de digitale transformatie met investeringen in de juiste technologie en tools. Vanuit een noodsituatie hebben organisaties het afgelopen jaar volop geïnvesteerd in de juiste IT-oplossingen. Om zo hybride werken te kunnen faciliteren.

We weten inmiddels dat hybride werken niet meer verdwijnt. We zitten nu in een nieuwe fase van hybride werken: recovery. Uit onderzoek van Gartner en IDC blijkt dat bijna 75% van de organisatie in deze fase zit, waarbij ze zich richten op het stabiliseren en opnieuw bepalen van de koers van de organisatie. Deze trend versnelt de digitale transformatie.

Wij verwachten dat organisaties komend jaar significant meer gaan investeren in nieuwe technologieën en oplossingen om wendbaar en schaalbaar te zijn in het tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dit blijkt ook uit onderzoek: zeker 80% van de organisaties wil voor 2025 investeren in technologie om hybride werken te faciliteren. Deze ontwikkeling zien wij als belangrijke katalysator voor de digitale transformatie.

2. Intelligent automation

Een andere trend is intelligent automation voor administratieve processen. Zogenoemde ‘Robotic Process Automation’ stelt organisaties in staat om deze veelal tijdrovende processen veel efficiënter te laten plaatsvinden. Een softwarerobot neemt dan repetitieve taken van medewerkers over.

Robotisering is zéker niet nieuw, maar wij voorzien wel dat veel meer organisaties dit intensiever gaan inzetten. Medewerkers hoeven voor tijdrovende, repetitieve taken dan bijvoorbeeld niet meer naar kantoor. Een robot neemt dit immers uit handen. Terwijl je mensen hun handen vrij houden voor meer waardevolle taken, zoals strategische plannen, klantcontact of analysetaken: werk dat een robot niet zomaar uit handen kan nemen.

3. Hyper automation

In het verlengde van intensievere robotisering is ook hyper automation een trend in het licht van de digitale transformatie. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat hyper automation in 2022 een vlucht zal nemen. Hyper automation is in principe ‘alles automatiseren wat er te automatiseren valt’. Gartner stelt dat hyper automation organisaties in staat stelt om de veerkracht te vergroten en snellere groei te realiseren.

Eén van de kenmerken van digitale transformatie is dat je als organisatie verandert omwille van een betere klantervaring. Door gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden kan een betere klantbeleving ontstaan. Hiermee kun je het gedrag van klanten immers beter voorspellen. En kun je ook beter inspelen op de specifieke klantbehoeften.

Dat is de belangrijkste reden waarom wij een aanzienlijke toename van hyper automation verwachten. Bij hyper automation combineer je namelijk verschillende technologieën. Denk aan Robotic Process Automation en Natural Language Processing, Machine Learning of andere vormen van Artificial Intelligence.

4. Weg naar de cloud zet door

Nu hybride werken de standaard is, zijn organisaties genoodzaakt om medewerkers altijd en overal optimaal te faciliteren. Met – vanzelfsprekend – een goede thuiswerkplek. Informatie en documenten moeten hierbij altijd en overal toegankelijk zijn. De afgelopen tijd zetten organisaties hierom al de stap naar de cloud. En deze trend zal in 2022 en ook daarna doorzetten, is onze verwachting.

Gartner voorspelt hierbij dat ook de vraag naar zogenoemde ‘Cloud-native platforms’ groeit. Hiermee maak je gebruik van verschillende ‘microclouds’. Kort gezegd komt het hier op neer: je verdeelt de opslag van je data of applicatie over een aantal  microclouds, met elk een eigen taak. Wij vinden dit een positieve ontwikkeling, omdat de performance sterk verbetert en je een solide back-up hebt. Ook voldoe je optimaal aan de AVG.

5. Softwareontwikkeling uitbesteden

Een andere trend is dat steeds meer organisaties softwareontwikkeling uitbesteden. Het aantal gekwalificeerde IT-talenten is immers schaars. Naar onze mening is dat een logisch gevolg. Een slimme oplossing is dus het outsourcen van de ontwikkeling en implementatie van software. Dit omdat dit kostenefficiënt is. Ook kun je je als organisatie blijven focussen op je core business. Terwijl je zeker bent van kwalitatief hoogstaande softwareoplossingen.

E-book ‘Werken vanaf nu’: lees meer inzichten en adviezen

Ben je benieuwd hoe je de digitale transformatie tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het e-book ‘Werken vanaf nu’ of kijk het webinar ‘Digitale transformatie’. Hierin ontdek je hoe andere organisaties het aanpakken én delen experts hun inzichten en concrete adviezen.

Natuurlijk kun je voor meer informatie altijd even contact opnemen met één van onze specialisten: 046 – 763 04 04.